En stenmur kan bygges meget retvinklet eller lettere tilfældigt

10 maj 2021 Anders Lundtang Hansen

Hvis du har bemærket gamle stenmure i specielt de nordlige dele af Storbritannien, så vil du bemærke, at de meste af alt minder om, at man har haft nogle tilfældige stene i nogle diverse størrelser, som man så har lagt ovenpå hinanden med noget selvopfundet smøremiddel, der kunne holde dem sammen.

Sådan var det også tit, at det foregik med den slags.

Man måtte nemlig benytte sig af de midler, man lige havde ved hånden, og man kunne ikke altid rejse langt væk for at finde de rette sten, og der kom nok næppe rejsende handlende til området med sten til salg, da det ikke er sådan en lukrativ handel at handle med den slags.

Man kunne så også grave efter dem, men hvis man havde travlt med at opføre den stenmur som et forsvarsmiddel eller som en fold eller indhegning, så kunne man ikke altid lede efter de perfekte sten.

Derfor var afrundingen i toppen på sådan en mur også ofte skæv.

Du kan lave en stenmur som i gamle dage eller til perfekt præcision

Nu om dage kan man jo købe sig de sten, som man skal bruge, og man kan skære dem til, så de passer helt perfekt, og man noget virkelig godt mørtel, der kan holde sammen på ens stenmur i stort set det værste vejr.

For man kan jo også se på de gammeldagsstenmure, at de har nogle sten, der er faldet af, nogle er vakkelvorne, og andre er blevet erstattede.

Den slags problemer har man slet ikke nu om dage, hvor man har godt måleudstyr og værktøj til at lave en stenmur, så den er helt i vater.

Men det kan også være, man gerne vil have charmen fra udseendet fra sådan en gammeldags stenmur, så man laver sådan en, men hvor man gør det med en moderne opskrift, mens den ser gammel ud.