Genskab dit lækre trægulv med en grundig gulvafslibning

16 september 2019 Astrid Pedersen
Genskab dit lækre trægulv med en grundig gulvafslibning

Gulve af lækkert, massivt træ, som måske endda er originale (hvilket vil sige, at de er anlagt samtidig med at boligen er opført) er et ubetinget aktiv for dit hus eller for din lejlighed. Der er nemlig efterhånden langt mellem boliger med ægte trægulve.

Før i tiden var det standard, at nyopførte boliger blev udstyret med trægulve af forskellig art. Det kunne for eksempel være det klassiske sildebens parket, som især pryder herskabs lejligheder eller patricier villaer, eller de klassiske plankegulve, som ses i ældre lejligheder i de større byer.

Trægulve fra den tid er kendetegnet ved at holde en høj standard og være solide i udførelse og materialer. Siden hen er det blevet mere almindeligt at udruste huse og lejligheder med gulve i billigere og mere rengørings venlige materialer, som samtidig er mere modstandsdygtige over for slid. Men et vinyl, linoleum eller epoxy gulv får aldrig træværkets personlighed og unikke udstråling. Derfor bør du, såfremt din bolig er udrustet med et intakt trægulv, passe godt på det, og sørge for, at det fremstår smukt og skinnende.

Et slidt trægulv er et grimt trægulv

Dette kan godt være lidt op ad bakke, hvis træværket er så slidt, at skidt og støv har sat sig fast i overfladen. Når et trægulv bliver slidt, vil fibrene i træets overflade tørre ud og blive porøse. Dette medfører en øget tendens til opsugning af spildte væsker, som så vil danne skjolder i den før så flotte og ensartede overflade.

Gulvet vil også nemmere danne irriterende splinter, som gør, at du ikke vil kunne gå rundt indendørs uden sko på, hvilket man jo helst gerne skulle kunne i sit eget hjem. Når slitagen er nået til dette punkt, vil en gulvafslibning være den eneste måde, hvorpå du kan genskabe dit lækre gulv.

Bliv klogere på gulvafslibning på https://gulvkanonen.dk/derfor-er-en-2-komponent-gulvlak-et-godt-valg/