Hvorfor skal kælderen affugtes?

30 december 2020 Lykke Holzmann Søby

Fugt eller ophobning af fugt i din kælder kan forårsage en muggen lugt, hvilket vil gøre dit hjem mindre gæstfrit. Ud over at skade dine ejendele kan fugt i kælderen udløse skimmelsvamp og meldug. Begge er farlige organismer, der kan forårsage allergi og forværre eksisterende luftvejsproblemer såsom astma. Hvis du planlægger at sælge et hjem med en våd kælder, kan det være svært ved at finde villige købere. Mange af dem vil trække sig tilbage, når de opdager, at din kælder er fugtig. Så det at holde din utætte kælder tør skal være din prioritet nummer et.

Sådan løses problemet med fugtige kældre

Fugtige kældre bør ikke give dig søvnløse nætter. Du kan hurtigt løse fugtproblemer ved at løse årsagen. Hvis det er et ødelagt rør, kan en VVS’er komme og ordne det. Sørg for, at rørene er tilstrækkeligt isolerede for at forhindre fugt i at kondensere og sive gennem væggene.

Brug ventilatorer i dit bad og køkken til at kontrollere fugtigheden. Sørg for, at de sender luften udenfor. Hvis du har et varme- og ventilationssystem, så bed en entreprenør om at komme og kontrollere det. Du vil være sikker på, at den er dimensioneret korrekt, og at den fjerner fugt fra huset.

Undersøg huset – inde og ude

Undersøg dine sumpumper og perimetersystemer, herunder dræningssystemet til døråbningen. Bare rolig, hvis de er defekte, kan du erstatte dem. Om nødvendigt placeres filtre i kanalen. Med en række vandtætte væg- og gulvprodukter findes der masser af løsninger på problemet.

Lad ikke varme sommermåneder komme i vejen for, at du nyder kvalitetstid i din kælder. Brug en affugter til at reducere kondens på væggene. Dette fungerer, når du forsegler lækage af luft og kanaler.

Pas på fundamentet

Hvis fundamentet ikke har kældertætning, skal du kontakte en ekspert for at installere det. Kontroller dine tagrender og rengør dem regelmæssigt. Husk at omdirigere din nedløb væk fra væggene. For at håndtere udsivning fra væggene og gulvet skal du installere et dræningssystem under gulvet. Vand ledes derefter til en sumpumpe, der dræner det væk og forhindrer skader på dit fundament.

Få flere gode råd på husblog.dk